Heb je na een aantal bezichtigingen een bod uitgebracht op een woning en is dit bod geaccepteerd door de verkoper? Dan komt het voorlopig koopcontract in beeld. Dit contract wordt voorlopig genoemd omdat er verschillende factoren bij komen spelen. Ondanks het ondertekenen van het contract, kan er namelijk alsnog een mogelijkheid zijn om de koop te ontbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontbindende voorwaarden en de bedenktijd van de koper. Om het contract op een goede manier op te stellen kan het belangrijk zijn om te weten wat erin staat. Zo voorkom je dat er iets over het hoofd wordt gezien. Maar waar moet je dan allemaal op letten?
Het voorlopig koopcontract kent veel informatie
Het voorlopig koopcontract is een beetje misleidend. Het koopcontract is namelijk wel degelijk bindend als aan alle voorwaarden voldaan wordt. Je kunt dus niet altijd onder de koop uitkomen. De term wordt daarom ook niet altijd meer gebruikt. De verkopend makelaar stelt het contract op en neemt hierin alle afspraken van de koper en verkoper mee. Zo zie je hier de verkoopprijs in terug en de ontbindende voorwaarden die vanuit de koper zijn aangegeven. Ook de datum van de overdracht komt erin te staan. Al deze zaken moeten ervoor zorgen dat de rechten en plichten duidelijk worden en er geen misverstanden kunnen ontstaan over de afspraken. Het staat immers zwart op wit en er is altijd een extra partij bij betrokken om een controle uit te voeren.
Het voorbeeld als leidraad voor het opstellen
Een voorbeeld van een voorlopig koopcontract geeft jou daarbij ook de mogelijkheid om te bekijken wat er allemaal bij komt kijken en welke voorwaarden je hierin kunt stellen. In principe kun je het voorbeeld dus al gebruiken om jouw bod door te geven. Het bod dat geaccepteerd is, is de eerste leidraad van de partijen. Jij moet als koper aan dit bedrag voldoen en de verkoper mag ook geen wijzigingen meer aanbrengen in de vraagprijs. Daarbij moet de verkoper zich ook aan de datum van de overdracht houden. Op dat moment moet het volledige huis leeg zijn. Alleen de zaken die jij over wilt nemen blijven staan. Je zou daarom gelijk kunnen beginnen met de verbouwing en het inrichten van de woning zodra je de sleutel in handen hebt.
De ontbindende voorwaarden in het koopcontract
Om alles in goede banen te leiden zijn er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in het voorlopig koopcontract. In ieder voorbeeld ga je deze ook terug zien. Een van de ontbindende voorwaarden heeft te maken met de hypotheek. Je kunt namelijk op laten nemen dat je het huis alleen koopt onder voorbehoud van financiering. Mocht je de hypotheek niet rondkrijgen, dan kun je met het bewijs de koop ontbinden. Hiervoor wordt vaak zes tot acht weken gegeven. Ook de bouwkundige keuring kan opgenomen worden in het contract. In deze keuring wordt de staat van de woning in kaart gebracht en zie je welke reparaties noodzakelijk zijn voordat je er kunt gaan wonen. Als dit bedrag onacceptabel hoog wordt, kun je afzien van de koop.
De bedenktijd voor de koper doorgegeven
Het voorlopig koopcontract kent in het voorbeeld ook de wijzing op de bedenktijd. Als koper kun je namelijk binnen drie dagen na het ondertekenen van het contract de koop nog ontbinden zonder dat hier een reden voor hoeft te zijn. Dit brengt geen financiële gevolgen met zich mee. Als je na deze drie dagen alsnog van de koop af wilt zien, zul je wel een boete moeten betalen. Houdt er rekening mee dat deze bedenktijd ingaat zodra zowel jij als de verkoper de getekende koopovereenkomst hebben ontvangen. Ook moet je schriftelijk doorgeven dat je van de koop afziet. Zo ontstaat er geen verwarring en kunnen grote narigheden voorkomen worden.
Het voorbeeld geheel naar wens aanpassen
Het voorlopig koopcontract is lastig op te stellen. Een makelaar weet altijd hoe dit moet, maar als je particulier jouw woning gaat verkopen, dan moet je goed weten wat er allemaal in meegenomen moet worden. Een voorbeeld kan hierbij helpen. Hierdoor zie je een standaardbrief, die jij alleen maar aan hoeft te vullen met de informatie van beide partijen. Je kunt alles zelf aanvullen, zodat het klopt aan de hand van de afspraken die gemaakt zijn. Je hebt dus nooit te maken met de standaard afspraken. Verschillende bedragen moeten bijvoorbeeld aangepast worden, extra afspraken moeten meegenomen worden in het document en je hebt daarbij ook met andere data te maken. Je kunt hierdoor alles goed instellen.
De rechten en plichten worden duidelijk
Het voorlopig contract en het voorbeeld hiervan kunnen in ieder geval helpen om de verkoop zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je hebt voldoende hulpmiddelen bij de hand en kunt samen met de makelaar of zelfs particulier jouw woning gaat verkopen. Doordat alles meegenomen wordt, kunnen de afspraken ook altijd nageleefd worden. Alle partijen hebben een goede houvast en de rechten en plichten worden hierdoor ook duidelijk. Het is daarom noodzakelijk om het contract zo uitgebreid mogelijk op te laten stellen en te laten nakijken door iemand die er verstand van heeft. Er wordt niets meer over het hoofd gezien en uiteindelijk is het voor zowel de koper als verkoper alleen nog maar genieten van de nieuwe woning en het inrichten hiervan.